De wereld om je heen.
Wie ben jij zonder de maatschappij?
Een deel van je karakter heb je al vanaf je geboorte. Denk maar aan driftig zijn of verlegenheid. We noemen dit aangeboren eigenschappen, eigenschappen die erfelijk zijn bepaald en die je hebt vanaf je geboorte. Dit soort eigenschappen kun je maar heel moeilijk veranderen.
Je leven lang leren.
Naast aangeboren eigenschappen is er een heleboel dat je tijdens je leven leert. Dit worden je aangeleerde eigenschappen genoemd en ze bestaan uit alle waarden en normen en gewoonten die je overneemt van je ouders, leraren, familie, en vrienden.
Denk aan dingen als leren praten, naar de wc gaan, leren stil te zijn als iemand anders iets zegt en je concentreren in de les. Ons gedrag is steeds een combinatie van aangeleerde en aangeboren kenmerken. Je kunt met je stem klanken maken. Dat is aangeboren. Maar de taal die je spreekt, is aangeleerd.
Hoe leren we?
Het overnemen van nieuwe dingen gaat je hele leven door en noemen we socialisatie: het aanleren van de kenmerken van de groep of samenleving waar je toe behoort. Het doel van socialisatie is dat de omgang tussen mensen soepeler verloopt. Je weet beter wat er van je wordt verwacht en wat je aan anderen hebt.
Wie heeft gelijk?
Wordt ons gedrag meer bepaald door aangeboren of door aangeleerde eigenschappen? Daarover verschillen de meningen. De nature-aanhangers vinden dat je gedrag het meest wordt bepaald door je aangeboren eigenschappen zoals voetbaltalent, ritmegevoel, je seksuele voorkeur en agressiviteit.
De nurture-aanhangers vinden dat je de belangrijkste eigenschappen aanleert of afleert. Als je snel agressief bent, kun je leren om jezelf te beheersen. En zonder muzikaal gevoel kun je toch mooie muziek maken als je noten leert lezen.
Opvoeden is anderen gedrag aanleren!
