Criminaliteit: Hoe erg is het?
Leertekst 1.
Mensen overtreden op allerlei manieren de regels. Er zijn veel vormen van crimineel gedrag, en de ene vorm is erger dan de andere. Ook voor politie en justitie maakt het nogal wat uit of iemand iets uit de supermarkt gestolen heeft of dat hij gewapend op straat loopt en mensen bedreigt om ze te beroven.
Twee vormen van criminaliteit.
Het Nederlands strafrecht onderscheidt twee vormen van criminaliteit: overtredingen en misdrijven. Voorbeelden van overtredingen zijn zwartrijden, wildplassen, openbare dronkenschap en vernieling. Je kunt er een proces-verbaal voor krijgen en een boete. De officier van justitie en de rechter komen er meestal niet aan te pas. Een misdrijf is ernstiger. Dan heb je het over diefstal, fraude, heling, mishandeling, verkrachting, moord en doodslag. Ook ernstige verkeersovertredingen, zoals rijden onder invloed, doorijden na een ongeval en joyriding vallen hieronder. Bij misdrijven komt justitie in actie en in de zwaardere gevallen komt het tot een rechtszaak.
Soorten misdrijven.
In de categorie misdrijven kun je onderscheid maken tussen ernstige en minder ernstige delicten. De volgende termen worden veel gebruikt.
Veelvoorkomende criminaliteit
Ook wel kleine criminaliteit genoemd. Hieronder vallen de minder ernstige misdrijven. Ze worden echter wel vaak gepleegd, waardoor ze erg veel overlast veroorzaken. Bijvoorbeeld: winkeldiefstal, fietsdiefstal en vandalisme.
Zware criminaliteit
Voorbeelden van zware criminaliteit zijn geweldpleging en moord, maar ook zedenmisdrijven, oplichting, belastingfraude en milieucriminaliteit.
Internationale misdaad
Hierbij gaat het om criminelen die internationaal opereren, meestal in bendes. Vaak heeft zo'n bende een netwerk dat in een deel van de wereld actief is. Bekende voorbeelden van internationale misdaad zijn drugshandel en mensensmokkel.